PRIJEVOZ UČENIKA- Odluka Vlade RH- upute i obavijesti

Poštovani roditelji i učenici,

Vlada RH je na svojoj sjednici donijela Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za šk. god 2022./2023 koju možete pročitati OVDJE

Škola je od Zagrebačke županije (Osnivača) dobila i uputu o načinu provođenja odluke, po kojoj je sve trebalo ostati isto kao i proteklih godina (prikupljanje kopija pokaza i markica u školi, povrat novaca na račune roditelja od strane Osnivača).

Međutim, grad Samobor i prijevoznik Autoturist Samobor. d.o.o. rade na tome da bi se cijeli proces ubrzao i da prijevoznik Autoturist Samobor d.o.o. ne bi naplaćivao cijenu mjesečne karte (jer bi 75% bilo sufinancirano prema Odluci Vlade RH i 25% cijene bi sufinancirao grad Samobor) učenicima koji za navedeno ostvaruju uvjete. Navedeno bi pojednostavilo cijeli proces te ne bi predstavljalo financijski udar na roditelje koji više ne bi trebali mjesečno izdvajati više stotina kuna za mjesečni pokaz, a onda povrat novaca čekati i po nekoliko mjeseci. Izbjegle bi se i situacije da učenici zaborave na vrijeme u tajništvu škole predati kopije pokaza i markica pa time ili još više odužiti proces povrata (ako to učine naknadno) ili uopće ne ostvariti povrat za one mjesece za koje nisu predali dokumentaciju.

Prema javno objavljenim informacijama, Samoborček EU grupa d.o.o. se još uvijek nije izjasnila o ovoj temi.

Prema Odluci Vlade RH, pravo na sufinanciranje mjesečne cijene karte (ili maksimalnog iznosa propisanog Odlukom Vlade RH u slučaju da je mjesečna cijena karte veća od navedenog limita)  u iznosu od 75% ostvaruju oni učenici kojima je mjesto prebivališta/boravišta  udaljeno od mjesta školovanja VIŠE od 5 kilometara . Provjera udaljenosti dviju adresa dostupna je uz pomoć interaktivne karte na službenim stranicama HAK-a: http://map.hak.hr/

Slijedom navedenog, učenici svih razreda koji zadovoljavaju uvijet udaljenosti više od 5 km i putuju na nastavu prijevoznikom Autoturist Samobor d.o.o. trebaju u školi preuzeti obrazac Potvrde 75%, popuniti ga, donijeti u tajništvo/referadu na ovjeru i predati prijevozniku prilikom kupnje mjesečne karte sada u rujnu.

Ako se ipak ne postigne dogovor između grada Samobora, Autoturista Samobor d.o.o., Ministarstva i Osnivača, vraćamo se na dosadašnji način rada i prikupljanje kopija pokaza i markica, a o tome ćemo Vas obavijestit, ako do toga dođe.

Ostali učenici, koji zadovoljavaju uvjet udaljenosti veće od 5 kilometara, ali koriste usluge prijevoza prijevoznika Samoborček EU grupa d.o.o. i dalje trebaju donositi fotokopije markica u tajništvo u skladu s uputom i obavijestima koje će biti objavljene na oglasnoj ploči za učenike i ovdje na webu škole.

Zbog svih navedenih promjena učenici viših razreda neće dobiti unaprijed pripremljene potvrde, već SVI učenici koji zadovoljavaju kriterij udaljenosti veće od 5 kilometara trebaju potvrde 75% ispuniti i potvrditi nanovo. Prazne obrasce POTVRDA 75 % možete podignuti u učeničkoj referadi (za vrijeme uredovnog vremena) te u tajništvu/računovodstvu škole, a dijelit će ih i razrednici prvog dana nastave.

Učenici će nakon popunjavanja Potvrda 75% (i nakon što ih roditelji potpišu) iste ovjeriti u školi te će ih oni učenici koji putuju Autoturistom  nositi prijevozniku, a oni koji putuju Samoborčekom će svoje popunjene potvrde 75%, zajedno s popunjenim OBRASCEM s podacima roditelja i brojem računa za izvršenje povrata, vratiti u tajništvo škole.

Ako je netko od učenika član kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te ako je učenik dijete bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom i zadovoljava uvijet udaljenosti, tada ima pravo na 100% povrata troškova  prijevoza na temalju Odluke Vlade RH. Ako postoje učenici koji ispunjavaju ovaj kriterij, neka se jave u tajništvo.

 

Odgovori