O školi

Naša škola prepoznatljiva je po tome što ovdje učenik nije “samo broj u dugom nizu drugih” i što svakom učeniku posvećujemo mnogo pažnje. Svi se poznajemo i to nam daje priliku uočavati vaše potrebe i interese, neotkrivene talente i buduće znanstvenike (ali i nepoželjne “izlete”).

Pored obveznog stjecanja znanja posebno držimo do pravilnog psihofizičkog rasta i razvoja učenika. Nastojimo da u okviru školskih obveza razvijate samopouzdanje i samopoštovanje, da se pravovremeno prilagodite srednjoškolskim zahtjevima i da pravovremeno izaberete studij i uspješno se pripremite za izabrani studij.

Početkom prvog razreda provjerite eventualne nedostatke u znanju iz osnovne škole. Gradivo gimnazijskih predmeta učite i vježbajte svakodnevno. Savjet starijih učenika i profesora: “U gimnaziji potrebno je dnevno učiti barem tri do četiri sata da bi se savladalo i usvojilo gimnazijsko gradivo. U srednjoj školi učenicima nije dovoljno oslanjati se samo na svoje sposobnosti i nadarenost, potrebno je truditi se i učinkovito raditi.”  O tome kako treba učiti pojedini predmet rado će vam detaljno reći svaki profesor. Ako u početku s ocjenama ne krene baš kako ste očekivali, nemojte odustati – ili je potrebno redovitije učenje ili je potrebna promjena načina učenja i otklanjanje smetnji u učenju. Za sve što vam nije jasno ili želite saznati nešto vama važno, obratite se najprije predmetnom profesoru. Ako time problem smatrate nedovoljno riješenim, tada se obratite razredniku koji uvijek nađe načina za rješenje problema.

Sretno!

Bonis quod bene fit, haud perit.
(Što se dobro učini dobrima, ne propada.)
Plaut

 

 

LATINSKE IZREKE KOJE SE NALAZE IZNAD VRATA UČIONICA I ZBORNICE:

  1. Scientia potestas est – Znanje je moć!
  2. Non  scholae, sed vitae discimus! – Ne učimo za školu nego za život!
  3. Scire volunt omnes, studiis incumbere pauci.  – Svi žele znati, ali malo njih želi posvetiti se učenju.
  4. Docendo discimus! – Poučavajući učimo!
  5. Doctrina est fructus dulcis radicis amarea! – Znanje je sladak plod gorkog korjenja!
  6. Discere non est vitiosum, sed ignorare! – Nije zlo učiti, nego ne znati!