Gimnazijski čitateljski klub

Čitateljski klub Gimnazija Antuna Gustava Matoša od ožujka 2019. godine surađuje s Književnim klubom Booksa iz Zagreba, na poticaj Tatjane Doračić, prof. i u suradnji sa školskom knjižničarkom Nevenkom Fresl.

U svibnju 2019. godine petnaestak gimnazijalaca, sudjelovalo je na radionici s kroatisticom i povjesničarkom umjetnosti Ivanom Dražić na kojoj su raspravljali o tekstovima palestinske prozaistice Adanie Shibli objavljenim u Antologiji suvremene književnosti Levanta – Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju. Sa spisateljicom A. Shibli i organizatoricom Miljenkom Buljević susreli su se krajem svibnja 2019. na književnoj radionici u Muzeju suvremene umjetnosti.

Autorica je znalački, zanimljivo i vrlo uspješno uvela gimnazijalce u otkrivanje pisaca u njima samima. Učenici su bili vrlo aktivni i zainteresirani. Nakon radionice, napisali su nekoliko priča o sudbinama žena čija su lica i opise vidjeli na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti.

U sklopu projekta Čitaj, piši, snimaj, dijeli! koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, radionice s urednikom portala Booksa.hr Lukom Ostojićem i pariškim filmskim redateljem Kyrilom Rubinsteinom, održale su se u našoj Gimnaziji sredinom listopada 2019. godine. Učenici su čitali tekst Studija o edipovskim strastima egipatskog pisca Jasera Abdela Latifa. Pogledajte njihove snimke i pročitajte dojmove u osvrtima!

Hvala Književnom klubu Booksa na odličnoj suradnji, veselimo  se budućim zajedničkim projektima!