Noć knjige 2023. u samoborskim srednjim školama

Prigodnim aktivnostima pridružili smo se obilježavanju Noći knjige – našoj najmasovnijoj manifestaciji posvećenoj promicanju knjige i čitanja. Ove godine u sklopu Noći knjige održano je oko 1200 programa i akcija diljem Hrvatske. Uoči Noći knjige 20. travnja, samoborski srednjoškolci, učenici 3. razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, 1. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša i 2. razreda Srednje strukovne škole, njihove profesorice Željka Bubanović, Tatjana Doračić i Davorka Vuković i knjižničarke Irena Šepl i Nevenka Fresl, susreli su se s književnikom, ilustratorom, scenaristom i nakladnikom Tomislavom Zagodom koji ih je upoznao sa svojim ilustriranim biografijama Marije Jurić Zagorke i Antuna Gustava Matoša, uz 150. obljetnicu njihova rođenja. Učenici su saznali brojne zanimljivosti i detalje o životu navedenih autora, a kako nije bilo dovoljno vremena za brojne crtice iz života naših pisaca, nadamo se ponovnom susretu!

Radionicu i predavanje o Stanku Vrazu i njegovoj muzi Julijani Ljubici Cantilly za učenike svih samoborskih srednjih škola održale su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda i stručna suradnica Valentina Čebušnik Dorotić, kao poticaj za čitanje i pisanje poezije. Najaktivnije sudionike gošće su nagradile prigodnim darovima. Učenici su dobili zadatak napisati “činkvinu” s temom “Samoborska ljubavna priča”, a najuspješnije radove izložit ćemo u školi. Neke od njih, učenici će pročitati na Festivalu ljubavne poezije Vrazova Ljubica u lipnju 2023. Sudjelovali su učenici 4. i 1. razreda Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, u pratnji nastavnice Dubravke Purić, prof. i knjižničarke Nevenke Fresl, 2. i 3. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša u pratnji nastavnika Barbare Mrvoš, prof. i dr. sc. Petra Smontare i 2. razreda Srednje strukovne škole, u pratnji knjižničarke Irene Šepl. Na kraju susreta, učenici su rješavali kviz “Samoborska (i)lirska priča”, a najuspješnije su bile: Petra Prosoli (Gimnazija Antuna Gustava Matoša), Barbara Kereša (Srednja strukovna škola) i Maja Bišćan (Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola). Čestitamo svim djevojkama! Prigodne nagrade čekaju ih u školskoj knjižnici u petak 28. travnja, od 14 sati.

Učenici završnog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša pisali su esej o tome može li umjetna inteligencija postati uspješan umjetnički autor s nastavnicom Ivanom Plečko Mežnarić, prof. Njihove radove svi zainteresirani mogu razgledati u školskom hodniku.

Zahvaljujemo svim našim gostima na darovanim radionicama i predavanjima i veselimo se nekim novim susretima!

 

 



 


Odgovori