Obavijest za roditelje o provedbi anonimnog istraživanja s učenicima Gimnazije

Ove školske godine Vijeće za prevenciju grada Samobora (Grad – prijatelj djece) u sklopu Europskog socijalnog fonda sudjeluje u projektu ZaMah – Zajedno za mentalno zdravlje čiji je nositelj udruga Ježeva kućica u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Jedna od aktivnosti koju provodi je i istraživanje koje se odnosi na rizične čimbenike odrastanja u okruženju, pomoću Upitnika Take prevention science training to the substance use and crime prevention frontline.

Svrha istraživanja kojega provodi PREV Lab Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je istražiti rizične i zaštitne čimbenike u različitim okruženjima iz perspektive mladih kao i rizična ponašanja mladih grada Samobora s ciljem izrade Akcijskih planova Vijeća za prevenciju grada Samobora, putem online upitnika (na hrvatskom jeziku) u svim redovnim osnovnim (5. – 8. razreda) i srednjim (1. – 4. razreda) školama grada Samobora tijekom siječnja 2023. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost za provedbu ovog istraživanja kao i Etičko povjerenstvo Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rezultati dijela istraživanja bit će korišteni prvenstveno za pisanje i izradu Akcijskih planova Vijeća za prevenciju grada Samobora, projektne izvještaje (Frontline Politeia projekt), a potom i znanstvene radove. Rezultati istraživanja će se prikazivati samo skupno. Također, rezultati dijela istraživanja na razini škole bit će priopćeni, kako bismo ih koristili za procjenu potreba i planiranje budućih intervencija u školi.

Za stručno-razvojnu službu Gimnazije:

dr. sc. Petar Smontara, prof. savjetnik
stručni suradnik – pedagog
član Vijeća za prevenciju Grada Samobora

Odgovori