Dani medijske pismenosti u našoj školi

Učenici 1. a razreda samoborske Gimnazije A. G. Matoša sudjelovali su na radionici “Pazi (dez)informacija!” 9. travnja 2019. koju su, u sklopu Dana medijske pismenosti, organizirale razrednica Tea Kupak, prof. i knjižničarka Nevenka Fresl. Kako prepoznati lažne vijesti i dezinformacije bile su središnje teme toga susreta. Učenici su pokazali dobru informiranost kod rješavanja kviza o lažnim vijestima, dobro su uočili određene manipulacije u medijskom prostoru, a saznali su i neke detalje o tome kako biti kritičan u korištenju medija. Od dvadeset učenika, njih je šesnaestoro izjavilo da su naučili nešto novo, a sedamnaestoro ocjenjuje da im je radionica bila korisna.

Dane medijske pismenosti organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. “Cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje,” ističe se na stranicama www.medijskapismenost.hr.

Poštovanje prema sebi i drugima središnja je tema ovogodišnjih “Dana medijske pismenosti”, a to je ujedno i podsjetnik svima nama da tako komuniciramo, kako u stvarnom, tako i u virtualnom prostoru.

Do neke iduće radionice, sve učenike pozivamo da predlože teme o kojima bi htjeli čuti nešto više i da otkriju korisne sadržaje na stranicama

https://www.medijskapismenost.hr/.

Odgovori