Poziv za prijavu na natjecanje – Ideja godine

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce u kojem se traži najbolja poslovna ideja uz korištenje novih tehnologija. Kako bi pristupili ovom natjecanju, učenici trebaju osmisliti ideju i napisati projekt, te se prijaviti. Ovo natjecanje je drugačije od državnih natjecanja iz znanja jer ne postoji jasna špranca za pobjedu. Traži se znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegovu prezentaciju. Ideja godine 2019. je VII. izdanje natjecanja.

Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola u Hrvatskoj, samostalno ili u ekipi do tri člana. Svaki prijavljeni pojedinac ili grupa mogu imati mentora, profesora iz srednje škole. Nije važno jesu li učenici iz istih škola, niti dolazi li mentor iz njihove škole.

Ono što učenici trebaju napraviti kako bi se prijavili jest napisati poslovni plan.

Učenici svoje poslovne planove šalju na mail idejagodine@srednja.hr Postoje dva roka prijava, rane prijave traju do 12. travnja, a radovi koji se do tada pošalju dobit će recenziju i priliku za popravak. Finalne prijave traju do 24. travnja.

U finale Ideje godine odabire se deset najboljih ideja, a odabrane ekipe će 2. svibnja imati priliku predstaviti svoje ideje pred stručnim žirijem. Ove godine stručni žiri čine predstavnici partnera na projektu. To su Effectus – studij financije i prava, tvrtka IN2, Hrvatska zajednica županija i ZICER – Zagrebački inovacijski centar. Finale će se održati u Zagrebu u prostorijama Effectusa, na Kennedyjevom trgu 2. Dan nakon finala, 3. svibnja, organizira se posjet tvrtkama partnerima, gdje će učenici imati priliku vidjeti kako funkcionira radno okruženje tvrtki koje ideje pretvaraju u posao.

U finale Ideje godine odabire se deset timova s najboljim idejama koji će imati priliku dobiti povratnu informaciju o svom projektu od stručnog žirija. Potom žiri odabire  pobjednike koji kao nagradu dobivaju godinu dana besplatnog korištenja prostora Zagrebačkog inovacijskog centra te putovanje na neku od europskih destinacija.

Učenicima koji ne dolaze iz Zagreba pokriveni su troškovi putovanja, smještaj i hrana.

Ovim projektom želi se potaknuti mlade ljude na razvoj poduzetničkih ideja i razmišljanje izvan okvira. Sudjelovanje u ovom natjecanju pokazat će učenicima kako izgledaju procesi nastajanja ideje, pisanja projekta i prezentacije. Projekt je nastao s ciljem motiviranja mladih ljudi za razvijanje inovativnih i kreativnih ideja, stvaranje projekata od značaja za društvo.

Ideja godine – poslovno natjecanje za srednjoškolce

Odgovori