In memoriam – Đurđa Vlaho, prof.

Jučer smo se našli zatečeni tužnom viješću da nas je 18. studenoga napustila naša dugogodišnja kolegica i bivša ravnateljica naše Škole, profesorica Đurđa Vlaho. Premda smo znali da je bolovala već neko vrijeme i da je bolest ozbiljna, uvijek u čovjeka prevladava nada kako će sve ipak ispasti dobro i da će liječenje dovesti do izlječenja. Nažalost, nije ispalo tako. Preostaje sjećati nam se kolegice s kojom su mnogi od nas dugi niz godina dijelili dobro i loše naše struke, sjećati je se kao velikog entuzijasta za svoje područje u kojem je ostvarila i napredovanje, najprije u mentora, a potom i u savjetnika, a generacije učenika naše Gimnazije pamtit će je kao vrsnog znalca fizike i motivatora mnogih među njima da izaberu fiziku za svoje životno zvanje. Oni bi zacijelo mogli puno više govoriti o njenom radu u razredu. Mi tek naslućujemo njihova sjećanja iz slučajnih susreta na ulici, kada se gotovo u pravilu u razgovorima o bivšim profesorima među prvima spomene njezino ime, i ne nužno tek kao razrednice kada je to slučaj, već s poštovanjem prema pravom profesionalnom autoritetu koji proizlazi iz strasti autentične ljubavi prema fizici, želje da se to oduševljenje prenese mladima i radosti vječne težnje prema spoznaji znanstvenih istina.

Posljednje godine rada u našoj Školi provela je kao ravnateljica, nakon čega je otišla u mirovinu. U tom razdoblju došla je do izražaja njezina energičnost, odlučnost i promptnost u donošenju odluka. Pamtimo napredak u uređivanju i opremanju Škole, naš interijer zasjao je novim sjajem, a opremljeni su i kabineti. Kupljen je i električni glasovir za potrebe glazbene nastave i slobodnih aktivnosti.

Ne smijemo zaboraviti niti njezin angažman na kreiranju udžbenika iz fizike, kad su se na hodnicima naše Škole mogli vidjeti fotografi koji su snimali fizikalne pokuse za ilustracije.

Odlaskom kolegice Vlaho svi smo izgubili. Ostajemo bez još jednog profesionalca starog kova koji je još znao i shvaćao ono primordijalno u pedagogiji što danas mlađi kolege tek s mukom naslućuju, a znanstvena zajednica bez vrijedne i strastvene suradnice na aktivnostima prenošenja ljepote znanja na mladež.

Iskrena sućut svim članovima obitelji i počivala u miru!

Odgovori