Da se ne zaboravi

U sklopu programa edukacije učenika o Domovinskom ratu “Da se ne zaboravi“ koju petu  godinu provodi Udruga branitelja 151. samoborske brigade, 30. listopada 2019. učenici četvrtih razreda naše gimnazije posjetili su spomen obilježje Trokut-Novska.

Na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 314 branitelja iz 17 postrojbi. Sve je započelo 29. listopada 1991. godine operacijom Orkan ’91 koja predstavlja prvu značajnu pobjedu HV-a u Domovinskom ratu. Ovom je bitkom oslobođen dio zapadne Slavonije te spriječen naum njenog cjelokupnog odsijecanja. Tog prvog dana stradala su petorica pripadnika 151. samoborske brigade: Rajko Turk, Vlado Ivčić, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić, Davor Kelemen.

Tijek ove vojne operacije kao i doprinos 151. samoborske brigade u stvaranju neovisne Hrvatske učenicima naše škole predstavio je dr.sc. Jakša Raguž prilikom predavanja u Bunkeru 22. listopada. Predavanje dr.sc. Jakše Raguža ujedno je bio prvi dio edukacije, a posjet Novskoj drugi dio. Edukacije koja učenike samoborskih osnovnih i srednjih škola podsjeća na važnost naših sugrađana u borbi za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Posebno emotivno je o danima ratne 91. pričao voditelj edukacije Franjo Horvat, koji je učenicima na izvornim lokacijama pogibije naših Samoboraca pokušao približiti i dočarati situaciju i atmosferu te hladne i tužne jeseni 1991. godine.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje Miljenko Komes svojim osobnim doživljajima pokušao nam je približiti stanje koje je vladalo prije točno 28 godina upravo na prostoru na kojem smo u tome trenutku stajali. Zaista je teško usporediti ovo naše sadašnje bezbrižno i slobodno koračanje tlom koje je za njih tada predstavljalo ratnu zonu u kojoj je jedan krivi korak vodio u smrt.

Pozorno smo slušali i svjedočenje Rudolfa Jedvaja, predsjednika Udruge branitelja 151. samoborske brigade, te upijali priče koje svjedoče o nezamislivoj požrtvovnosti, hrabrosti, zajedništvu i nesebičnosti tih tada još mladića. Gospodin Jedvaj posebno je naglasio kako današnje generacije ne bi smjele osjećati mržnju prema Srbima, podvukavši to osobnim primjerom i prijateljskim vezama koje ima s ljudima u Srbiji.

S nekoliko nam se riječi obratio i zapovjednik Operativne grupe Posavina i operacija u kojima su sudjelovali Samoborci general Rudi Stipčić ukazavši na važnost nas samih kao živućih spomenika koji moraju biti upoznati s poviješću, osobito nacionalnom, te iz nje učiti.

Velika zahvala braniteljima koji su nam zaista otvorili svoja srca i pokazali iskrene emocije koji su najbolji svjedok svega proživljenoga. Svojim su pričama pokazali koliku vjeru polažu u nas mlade koji i jesmo ova domovina za koju su se borili, stoga najmanje što možemo jest potruditi se da ta žrtva ne bude uzaludna i zaboravljena.

Odgovori