Osvrt na predavanje „Moj život kao ovca“

U srijedu 17. travnja, s prof. Šarić i prof. Mrvoš u pratnji, učenici 3. c, te pojedini učenici 4. b i 4. c razreda posjetili su Gradsku knjižnicu u Samoboru gdje su prisustvovali predavanju Eve Magdić Govedarice o njenom životu i školovanju, pod nazivom „Moj život kao ovca“.

Eva je svoje predstavljanje započela opisivanjem sebe u prošlosti, kao male djevojčice. Pokazavši nam svoje slike iz djetinjstva na kojima izrezuje, fotografira, izrađuje, modelira.. dobili smo bolji uvid u njenu maštu i kreativno razmišljanje koje se odrazilo na njena današnja postignuća. Iz djevojčice, koja nije znala mnogo o filmskoj industriji, od malih je nogu bila sigurna da se želi baviti filmom. Najveću inspiraciju pronašla je u trilogiji filmova „The Lord of the Rings“ i istoimenom romanu engleskog spisatelja J. R. R. Tolkiena. Po završetku osnovne škole, bez velikog i osobitog razloga upisala je X. gimnaziju u Zagrebu, nakon čega je shvatila kako se njena umjetnička duša ne pronalazi u sistemu hrvatskog školstva koje joj ne daje priliku da se izrazi onako kako bi ona htjela. Unatoč tome, u svom novom razredu upoznala je grupu ljudi s kojima je profesionalnije započela njena filmska karijera i snimanje kratkometražnih filmova. Zahvaljujući svojoj majci Zvjezdani Govedarici, koja joj je ujedno i podrška u svemu, pronašla je način da se njezine ideje i umjetničke vizije možda ostvare. Nastavila je svoje srednjoškolsko obrazovanje u dalekoj Škotskoj, za koju ima samo riječi oduševljenja i hvale. Zadovoljna je količinom informacija i znanja koje je dobila u toj školi s obzirom na to da sluša samo 5 predmeta po svojoj volji. Tijekom predavanja objasnila nam je sve o svojoj školi, načinu rada, aktivnostima koje škola nudi, slobodnom vremenu i općenito o životu u Škotskoj. Već u djetinjstvu bilo je očito kako je Eva neobično dijete koje se ističe svojom kreativnošću i željom da se umjetnički izražava. Pokazala nam je svoje filmove, snimane s prijateljima iz X. gimnazije i objasnila zašto je film njena najveća ljubav – jer obuhvaća mnoge druge umjetnosti, pa kroz rad na filmu dobiva priliku raditi sve ono što voli.

Za kraj predavanja otkrila nam je koje se značenje krije iza slogana „Moj život kao ovca“, ona se u Hrvatskoj osjećala kao ovca koja se mora držati svog stada i činiti što i drugi. Dolaskom u Škotsku ono čega se nagledala bile su ovce, tako je nastao i ovaj simpatičan slogan koji opisuje život tinejdžerice čiji su filmovi dosad osvojili brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima te na filmskim festivalima.

Klara Aščić, Marta Bašić, Iva Blažević, Sara Draclin, Klara Romić, Lucija Škiljan, 4. b

Odgovori