Terenska nastava u Kninu

4. travnja 2019. mi, pojedini učenici četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša, učenici Srednje strukovne škole te Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, u pratnji svojih profesora i članova Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje uputili smo se u ranim jutarnjim satima prema Šibensko-kninskoj županiji, točnije, prema gradu Kninu.
Prvo mjesto zaustavljanja bile su Plitvice gdje smo molitvom, polaganjem vijenca i lampiona odali počast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću.

Sljedeće odredište bila je crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, koja je ujedno i najveća crkva u Hrvatskoj. Od kninskog gradonačelnika Marka Jelić saznali smo pojedinosti o Crkvi i samome gradu Kninu za koji on kaže da je izrazito bitan kroz cijelu hrvatsku povijest i Domovinski rat, potkrijepivši to rečenicom: “Tko drži Knin, ima vrata Dalmacije i ključ Hrvatske.” Nakon gradonačelnikova nastojanja da nam pobliže prikaže važnost grada Knina za Hrvatsku, uputili smo se prema simbolu grada – Kninskoj tvrđavi, koja je jedna od najvećih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj. Okupili smo se na vrhu oko hrvatske zastave, jednim od najznačajnijih simbola hrvatske nedaleke povijesti i kipa prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kako bi od Ante Bilandžića, člana 4. gardijske brigade, dobili više informacija o samoj utvrdi i tijeku rata. Bura je neumoljivo puhala, što je bio dodatan poticaj svima nama da shvatimo nepodnošljive uvjete u kojima su naši branitelji branili i oslobađali grad Knin i našu domovinu. Nakon kraćeg zadržavanja u samom gradu Kninu u kojem smo imali i organizirani ručak, krenuli smo prema polazištu. S velikim osjećajem ponosa i divljenja u večernjim satima vratili smo se u Samobor.

I. B., 4. B

Odgovori