Slatki panj na nastavi Francuskoga jezika

Učenici 4. C razreda su, sa svojom profesoricom na satu Francuskog jezika, uz božićne pjesme posegnuli za receptom tradicionalnog francuskog blagdanskog kolača Bûche de Noël
ili Božićni panj i odlučili ga ispeći.
Kolač se pojavio potkraj 19. stoljeća. Prema Larousse Gastronomique, francuskoj enciklopediji o hrani i piću koja je prvi put objavljena 1938. godine, Bûche de Noël lagan je biskvit premazan kremom od maslaca i čokolade, oblikovan u panj. Pariški slastičari bili su nadahnuti drvom koje se pali na Badnjak te su kreirali kolač koji podsjeća na panj, dok su se prije većinom radili razni brioši te voćni kruh.

 

Rolada nam je uspjela, pa smo je s užitkom i degustirali.
Sretan vam Božić i sve najbolje u Novoj godini!

 

A. Dukić,  K. Popović, M. Strižić, Z. Puljić,
A. Žitković, I. Ognjenović i Sanja Rozga, prof.

Odgovori