Posjet spomen obilježju Trokut – Novska

U sklopu programa edukacije učenika o Domovinskom ratu dana 30. listopada 2018. učenici četvrtih razreda naše Gimnazije posjetili su spomen obilježje Trokut – Novska.
Na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 337 branitelja iz 17 postrojbi. Sve je započelo 29. listopada 1991. godine operacijom Orkan ’91 koja predstavlja prvu značajnu pobjedu HV-a u Domovinskom ratu. Ovom je bitkom oslobođen najveći dio zapadne Slavonije te spriječen naum njenog cjelokupnog odsijecanja. Tog prvog dana stradala su petorica pripadnika 151. samoborske brigade: Rajko Turk, Vlado Ivčić, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić, Davor Kelemen.
O tijeku ove vojne operacije detaljno i živopisno pričao nam je dr. sc. Jakša Raguž prilikom predavanja u Bunkeru. Sve što smo dotad čuli i zapamtili mogli smo tijekom posjeta Trokutu smjestiti u stvaran prostor.
Predsjednik Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje Miljenko Komes svojim osobnim doživljajima pokušao nam je približiti stanje koje je vladalo prije točno 27 godina upravo na prostoru na kojem smo u tome trenutku stajali. Zaista je teško usporediti ovo naše sadašnje bezbrižno i slobodno koračanje tlom koje je za njih tada predstavljalo ratnu zonu u kojoj je jedan krivi korak vodio u smrt.
Pozorno smo slušali i svjedočenje Rudolfa Jedvaja, predsjednika Udruge branitelja 151. samoborske brigade, te upijali priče koje svjedoče o nezamislivoj požrtvovnosti, hrabrosti, zajedništvu i nesebičnosti tih tada još mladića.
S nekoliko nam se riječi obratio i ratni zapovjednik 151. samoborske brigade (1991.- 1993.) Adolf Paar ukazavši na važnost nas samih kao živućih spomenika koji moraju biti upoznati s poviješću, osobito nacionalnom, te iz nje učiti.
Velika zahvala braniteljima koji su nam zaista otvorili svoja srca i pokazali iskrene emocije koji su najbolji svjedok svega proživljenoga. Svojim su pričama pokazali koliku vjeru polažu u nas mlade koji i jesmo ova Domovina za koju su se borili, stoga najmanje što možemo jest potruditi se da ta žrtva ne bude uzaludna i zaboravljena.

M. B., 4. b

Odgovori