Gimnazijalci obišli prvu crtu bojišnice Karlovačke županije

U petak, 20. travnja 2018. godine naša se škola s Ekonomskom i Strukovnom srednjom školom uputila “Putevima naših očeva i sugrađana – na prvoj crti bojišnice” kroz ključne točke obrane Karlovačke županije u Domovinskom ratu.

Uputili smo se u ranim jutarnjim satima prema općini Tounj, gdje nas je dočekao načelnik općine koji je i sam sudjelovao u Domovinskom ratu i ukratko nam predočio događaje koji su obilježili devedesete godine na spomenutom području. Također nas je pozvao da posjetimo općinu Tounj koja obiluje prirodnim ljepotama i raznim zanimljivostima. Iz Tounja smo se uputili prema Kamenici gdje smo posjetili spomenik poginulima u Domovinskom ratu na tom području te položili svijeće i odali im počast.
Naše sljedeće odredište bio je vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju. Tamo smo najprije poslušali izlaganje o osnovnim činjenicama i radu Poligona, a nakon toga uputili smo se na obližnju promatračnicu. Sa sigurne udaljenosti promatrali smo testiranje minobacača na obližnju livadu. Nakon toga uputili smo se u autopark Poligona gdje smo prisustvovali vježbi punjenja oklopnog vozila streljivom i simulacije ispaljivanja streljiva. U međuvremenu, naše su učenice Ana Jančikić i Simona Bušljeta dale izjavu za reportažu Radija Sveta Nedelja. Jedan od vojnika nas je  upoznao kako rastaviti i ponovo sastaviti pušku. Još smo kratko razgledali ostala oklopna vozila Hrvatske vojske koja se nalaze u Slunju i crkvu blaženog Ivana Merza, koju je sagradilo dvanaest časnika i dočasnika Poligona. Kroz cijeli prostor Poligona proveo nas je pukovnik Mario Lilić, zapovjednik Središta za borbenu obuku Hrvatske kopnene vojske.
Zatim smo se uputili u centar grada Slunja gdje su  nam zamjenik gradonačelnika i predsjednik UHDDR-a Slunja ukratko ispričali o povijesti Slunja i ulozi/stanju Slunja u Domovinskom ratu. Postavili smo vijenac i zapalili svijeće te krenuli prema Plitvičkim jezerima, gdje se nalazi spomen-ploča prvoj žrtvi Domovinskog rata, redarstveniku Josipu Joviću, koji je na Krvavi Uskrs 1991. godine hrabro predao svoj život u krilo domovine. Na kraju našega puta posjetili smo vojni muzej na otvorenom u Tounju.
Želimo zahvaliti HVIDR-i Samobor i Sv. Nedelja, hrvatskim braniteljima, trenutnim hrvatskim vojnicima i naravno našim profesorima koji su nas upoznali sa situacijom na području Karlovačke županije tijekom Domovinskog rata. Djela i žrtve hrabrih branitelja i domoljuba će zauvijek biti u našim mislima.

Lucija Cesnik i Maja Grlić, 4. a

Odgovori